NACIONALNA POKLICNA KVALIFIKACIJA ZA POKLIC VIZAŽIST/KA

Kdo je vizažist?

Vizažist je specialist za lepotno nego obraza, ki skuša z ličenjem poudariti in izpostaviti lepoto ter značajske poteze obraza; je oseba, ki z urejanjem obraza, telesa in las prispeva k privlačnosti, izraznosti in skladnosti celotne podobe posameznika. Vizažist izdela make-up, namenske in specialne make-upe, poslika obraz in telo, individualno svetuje strankam o make-upu in jim pomaga pri izbiri izdelkov ter pripomočkov, se pogovarja s stranko o njenih željah in možnostih.

Delovna področja

Vizažist lahko svoje delo opravlja v televizijskih studiih, na modnih revijah, lepotnih tekmovanjih, je lahko pomočnik fotografu pri posebnih vrstah snemanja (naročena snemanja za revije, časopise, reklame, televizijske oddaje), lahko dela kot predstavnik kozmetičnega podjetja, v kozmetičnem salonu, lahko pa je tudi samozaposlen.

Program usposabljanja

Program zajema 150 ur učnih aktivnosti s področja:

 • poznavanja poklica vizažist in prikazovanje možnosti delovanja na trgu vključno z analiziranjem, načrtovanjem in organiziranjem dela,
 • podrobnejšega poznavanja izdelkov in pripomočkov za izvajanje različnih vrst make up-a,
 • operativnega dela, izvajanja dnevno poslovnega, večernega, svečanega in modnega make up-a ter maske in poslikave obraza oziroma telesa,
 • poznavanja karakteristik obrazov in pravila ličenja.

Podrobnejši opis programa

 • Priprava kandidatov na načrtovanje in organizacijo dela za poklic vizažist – trženje dejavnosti.
 • Priprava delovnega okolja in poznavanja pravil higiene ter vzdrževanja delovnih pripomočkov.
 • Osnovna zgradba kože, pravilna nega kože, tipi kože in določanje tipov kože, mišice glave, bolezni kože.
 • Poznavanje in praktično uvajanje komunikacijskih spretnosti, kar je osnova za uspešno delovanje vizažista.
 • Poznavanje morfologije obraza in osnovnih prednosti, vključno z načeli ličenja, ki jih je mogoče v praksi primerno izkoristiti.
 • Oblikovanje obrvi glede na simetrijo in osnovno obliko obraza.
 • Korekcija obraza – izvajanje korekture glede na potrebe posameznega obraza z uporabo korektorjev in kamuflaž.
 • Izbor in uporaba podlage glede na tip kože, potrebe stranke, njene želje ali zmožnosti.
 • Oblikovanje oči z uporabo senčil in črtal ter drugimi izdelki oziroma pripomočki.
 • Oblikovanje ustnic in uporaba temu primernih izdelkov.
 • Uporaba rdečil za lica – prikaz postopkov uporabe glede na osnovno obliko obraza.
 • Poslikava obraza.
 • Poslikava telesa.

Prednosti usposabljanja

Poleg obveznih standardov znanja vam za razliko od ostalih ponudnikov omogočamo še:

 • znanje predvsem na področju trženja, vodenja, organizacije dela ter marketinga za potrebe vizažista,
 • praktično delo z izdelki s katerimi je mogoče prekriti vse, kar na koži ni možno pozdraviti (razna znamenja, posledice opeklin, brazgotine, mozolji, akne, vitiligo….),
 • praktično delo z biološko izdelanimi dekorativnimi izdelki in
 • praktično delo z mineralnimi izdelki.

Predavatelji

Šolanje bodo vodili priznani vizažisti, kozmetiki, predavatelji z bogatimi izkušnjami doma in v tujini, pisci člankov, maskerji pri znanih filmih kot so Petelinji zajtrk in Shanghai ter knjig s področja kozmetike. Sodelovali so že z blagovnimi znamkami: Shiseido, NEE, Max Factor, IsaDora, Dior, Nivea, Cowerderm in Libre.

Kandidati/ke bodo delali s priznano profesionalno kozmetiko NEE iz Milana, konvencionalno in mineralno kozmetiko.

Kandidati/ke bodo imeli po uspešno zaključenem usposabljanju možnost dela,
saj se bodo lahko priključili ekipi vizažistov SMT.

Kako se pridobi poklicno kvalifikacijo vizažist/vizažistka?

 • Preverjanje usposobljenosti se opravi pred komisijo, ki jo imenuje Državni izpitni center (RIC).
 • Komisija lahko neposredno preverja strokovna znanja, spretnosti in sposobnosti, ki so določene v katalogu.
 • Znanja in spretnosti se lahko dokazujejo tudi z referencami in listinami pridobljenimi po izobraževalnih programih ali na druge načine.
 • Po opravljenem postopku certificiranja se pridobi poklicna kvalifikacija na nivoju IV. stopnje zahtevnosti, ne pridobi se pa formalna stopnja izobrazbe.

Posebni pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi pridobiti poklicno kvalifikacijo

Znanja anatomije in fiziologije kože, ki so določena z izobraževalnimi programi Frizer, Kozmetični tehnik, Bolničar negovalec, Tehnik zdravstvene nege in Farmacevtski tehnik.
Če tega predhodnega znanja nima, mora opraviti še izpit iz te stroke.

Prijave zbiramo na mail: barbara@makeup-bella.si.

Mnenja slušateljev na šolanju za NPK Vizažist/Vizažistka

Že od nekdaj se mi je zdelo ličenje sanjsko doživetje.  Zame je bilo tudi nedosegljivo dokler nisem naletela na ekipo studio bella, ki so glede ličenja več kot izpolnili moja pričakovanja. Naučili so me vsega kar se tiče poudarjanja lepote razumevanja strank in ustreči njihovim željam. Zaradi pozitivne izkušnje sem se tudi odločila za nadaljnje šolanje v tej smeri saj so me popolnoma navdušili z modnimi triki, ki jih lahko deliš in ustvarjaš z drugimi. To šolo priporočam vsaki modni dami , ki se je pripravljena posvetiti in delati na lepoti saj vas bo ta šola sigurno spravila tja, kamor želite.

Tina Mede

Ker me je ličenje že vedno fasciniralo in sem se kot amater s tem ukvarjala že nekaj let, sem želela moje znanje še bolj poglobiti in »spraviti na papir«! Že sem bila na tem, da se vpišem v kozmetično šolo, a sem na srečo pravi čas izvedela za šolanje v Make up studiu Bella, kjer bi lahko pridobila certifikat NPK. Odšla sem kar tja, k Barbari, katera mi je vse pojasnila in nisem dolgo oklevala! Kaj hitro sem se prijavila in v času šolanja sem iz dneva v dan bila bolj navdušena. Koliko informacij, koliko znanja, koliko praktičnega dela! TEGA NE DOBIŠ KAR POVSOD! Ekipa, ki ti podaja znanje je fenomenalna. V prvi vrsti pa je potrebno poudarit ogromno št. praktičnih ur, saj je to edini način, da se dejansko naučiš vseh teh tehnik. Poleg tega pa ne da dobiš samo na znanju – odkriješ lahko tudi svojo podjetniško žilico, pridobiš na samozavesti in veliko bolj zaupaš vase, saj te celotna ekipa zelo podpira pri delu. Šolanje za NPK vizažist je bilo nepozabno, polno novosti, edinstveno, nekaj, kar z veseljem priporočam vsakemu, ki bi se rad izobraževal in delal v tej smeri! Make up studio Bella je pravi naslov!

Manuela Ketiš

Odločitev, da se vpišem v šolo, mi je prinesla veliko pozitivnega. Ličenje sem želela vključiti, kot dodatno dejavnost v salonu. Skozi šolanje, sem postala tako navdušena nad ličenjem, da ga zdaj želim opravljati vzporedno s salonom in ne samo kot dodatno dejavnost. Bilo je potrebno veliko truda, odrekanja, vendar se je splačalo in danes lahko rečem, da so se uresničile še ene moje sanje in ponosna sem nase in srečna, da sem vložila toliko truda in znoja, saj sem skozi to postala tudi članica oz. del tima MAKE UP TIM. Če lahko rečem; da sem postala tako “uspešna”, sem postala samo zardi dobrega posredovanja znanja in vodenja mentorjev, njihovih vzpodbudnih besed ter podpore v kriznih trenutkih :)

Nives Kolarič

Zmeraj sem si zelela,da pridobim naziv Vizazist. Veliko je ponudnikov, kateri obljubljajo veliko znanja. Po kar nekaj predlogih sem se odlocila, da izberem solo studio Bella. Z velikim ponosom priznam, da so me naucili marsikatero tehniko licenja. Odprli so vrata mojih sanj saj sem postala zazeljena vizazistka. Vlili so mi znanje, tehniko in samozavest! Ucilo me je kar nekaj priznanih vizazistov ki so specialisti na tem podrocju. Naucili so me nego koze, kako uporabljati razlicna licila in copice. Predvsem pa sem osvojila morfologijo obraza in make up za res vse priloznosi. Hvala Barbari Visket in celotni njeni ekipi, da so bili tako izcrpni in z duso opravili svoje delo!

Jasmina Krajncic

Enodnevni tečaj ličenja

Tečaj se mi je zdel super, primeren je za tiste z že nekaj znanja kot za čiste začetnike, saj se tema tečaja popolnoma prilagodi posamezniku in njegovemu znanju. Po tečaju znam delati s stranko in poznam veliko uporabnih tehnik ličenja tako zase kot za druge, pojasnjena mi je nega obraza pred ličenjem, čiščenje obraza ter oblikovanje obrvi. Tečaj res priporočam vsem ki jih to vsaj malo zanima.

Monika Drozg